Μάθε για τον Καρκίνο του Πνεύμονα

Ο Καρκίνος του Πνεύμονα, εδώ και αρκετές δεκαετίες, είναι ένας από τους συχνότερους τύπους Καρκίνου παγκοσμίως. Παρά τις προόδους στη θεραπεία του, έχει οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους από οποιονδήποτε άλλον τύπο Καρκίνου.

Τι είναι ο Καρκίνος του Πνεύμονα;

Ο Καρκίνος του Πνεύμονα ξεκινά όταν κάποια κύτταρα του πνεύμονα γίνονται μη φυσιολογικά και αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα.

Λιγότερος συχνός από τον Μη Mικροκυτταρικό Kαρκίνο του Πνεύμονα, ο Μικροκυτταρικός Καρκίνος του Πνεύμονα αντιπροσωπεύει περίπου το 10-15% όλων των Καρκίνων του Πνεύμονα. Για τους μη καπνιστές, ο Μικροκυτταρικός Καρκίνος του Πνεύμονα είναι ακόμη λιγότερο κοινός. Ο Μικροκυτταρικός Καρκίνος του Πνεύμονα τείνει να αναπτύσσεται και να εξαπλώνεται νωρίς σε μακρινά μέρη του σώματος πριν εντοπιστεί.

Ο Μη Mικροκυτταρικός Kαρκίνος του Πνεύμονα αντιπροσωπεύει περίπου το 85–90% των διαγνώσεων και περιλαμβάνει 3 υποτύπους: καρκίνωμα εκ πλακωδών κυττάρων (επιδερμοειδές), αδενοκαρκίνωμα και μεγαλοκυτταρικό (μη διαφοροποιημένο) καρκίνωμα.

Ο Καρκίνος του Πνεύμονα προκαλεί περισσότερους θανάτους παγκοσμίως από τον Καρκίνο του Μαστού, του Παγκρέατος και του Προστάτη μαζί:

698.996
Καρκίνος του Μαστού
466.003
Καρκίνος του Παγκρέατος
375.304
Καρκίνος του Προστάτη
1.761.000
Καρκίνος του Πνεύμονα

Θάνατοι από Καρκίνο του Πνεύμονα Παγκοσμίως

2020

Συχνοί παράγοντες κινδύνου

Παρότι το κάπνισμα αποτελεί την πιο συχνή αιτία του Καρκίνου του Πνεύμονα, υπάρχουν και πολλοί άλλοι παράγοντες κινδύνου.

Έκθεση σε αέριο ραδόνιο
Παθητικό κάπνισμα
Έκθεση σε αμίαντο
Ατμοσφαιρική ρύπανση
Οικογενειακό ιστορικό

Παγκόσμια επίπτωση

Εκτιμώμενος αριθμός νέων περιπτώσεων Καρκίνου του Πνεύμονα ετησίως κατά περιοχή.

Συμπτώματα

Σταδιοποίηση & ποσοστά επιβίωσης

Η πρόγνωση ενός ασθενούς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο και το στάδιο της νόσου. Όπως συμβαίνει με πολλούς άλλους τύπους Καρκίνου, ο έγκαιρος εντοπισμός μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης.

Ποσοστό επιβίωσης στα 5 έτη

Τα ποσοστά επιβίωσης στα πέντε έτη, για τον Μικροκυτταρικό Καρκίνο του Πνεύμονα, τείνουν να είναι χαμηλότερα, καθώς ο Μικροκυτταρικός Καρκίνος του Πνεύμονα αναπτύσσεται γρηγορότερα και τα συμπτώματα πολλές φορές δεν εντοπίζονται, έως ότου φτάσει η νόσος σε προχωρημένο στάδιο.

Θεραπευτικές επιλογές

Οι θεραπευτικές επιλογές ενός ασθενούς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το στάδιο της νόσου. Τόσο για το Μη Μικροκυτταρικό όσο και για το Μικροκυτταρικό Καρκίνο του Πνεύμονα, αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

Πηγή Ενότητας: Globocan 2020, American Cancer Society

ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ:

ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ: